Pomysł na świąteczne pierniczki

Pierniczki są tą pozycją w świątecznym menu, którą z łatwością przygotują nawet osoby stroniące od gotowania. Swoim przepisem na słodki przysmak dzieli się Piotr Ceranowicz, uczestnik 3 edycji programu "Top Chef".

Pierniczki udekoruj lukrem
Pierniczki udekoruj lukrem123RF/PICSEL

"Przygotowywanie pierników było stałym punktem przedświątecznych przygotowań w moim domu i czymś, na co czekałem cały rok" - wyznaje Piotr Ceranowicz, kucharz, którzy brał udział w 3. edycji programu "Top Chef". Eksperta poprosiliśmy o prosty przepis na pierniki.

Do przygotowania ciastek według receptury Ceranowicza potrzebować będziemy: mąkę tortową (300 g), cukier (100 g), miód (1/4 szklanki), przyprawę do pierników (1 łyżeczka), masło (20 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) i jajko (1 szt.).

"Podgrzewamy miód i masło do momentu aż się zagotuje. Przesiewamy mąkę, dodajemy nieco ostudzone miód i masło, wsypujemy cukier, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i przy pomocy foremek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut do momentu aż się zazłocą" - wyjaśnia mistrz kulinariów.

Szukasz świątecznych przepisów? zajrzyj do naszego raportu!

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas