Pomysłowe dania na każdy dzień

Dzięki naszym propozycjom, cały tydzień będzie obfitował w pyszne i oryginalne potrawy.

Quesadillas
Quesadillas123RF/PICSEL

Quesadilla z kurczakiem i papryką

Sposób przygotowania

1. Kurczaka opłucz, osusz, pokrój, posyp przyprawami, odstaw na godzinę lub na noc do lodówki. Usmaż, mieszając. Cebulę, paprykę, czosnek pokrój, przypraw, smaż. 

2. Na dużej patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Połóż placek tortilli i wyłóż na niego połowę kurczaka, warzywa, kukurydzę i tarty ser. Przykryj drugim plackiem tortilli i podsmaż. Przełóż na drugą stronę, usmaż. Tak samo zrób z dwoma pozostałymi plackami. Pokrój, posyp natką, podawaj z sosami i surówkami. 

Sznycle z warzywami
Sznycle z warzywami123RF/PICSEL

Burgery z warzywami

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj. Cebule i czosnek pokrój, przysmaż na oleju, dodaj mięso, jajko, bułkę tartą, sos sojowy, masło, paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj. 

2. Paprykę i marchewkę drobno pokrój, dodaj kukurydzę, przypraw. Kładź łyżeczkę warzyw do części masy, formuj kotlety. Smaż z obu stron. 

Sufleciki
Sufleciki123RF/PICSEL

Suflety z szynką

Sposób przygotowania

1. Szynkę, cebulę i paprykę drobno posiekaj, usmaż na maśle i oleju. W rondelku stop masło, wrzuć obie mąki, zdejmij z ognia, dobrze rozetrzyj, aby nie było grudek. Po 2 minutach mieszania wlej mleko, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Dodaj większą część grubo startego żółtego sera, mieszaj tak długo, aż się roztopi. Odstaw, by sos wystygł. Dodawaj po jednym żółtku, przypraw. Ubij białka ze szczyptą soli. 

2. Na dnie kokilek układaj usmażoną szynkę, cebulę i paprykę. Zalej masą mączno-jajeczno- -serową do 3/4 wysokości. Posyp resztą sera, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C.  

Kotlety z kaszą quinoa
Kotlety z kaszą quinoa123RF/PICSEL

Kotleciki z quinoa

Sposób przygotowania

1. Komosę ryżową płucz kilka minut, aż przestanie się pienić. Wsyp do osolonego wrzątku. Gotuj około 12 minut na małym ogniu pod przykryciem. Odstaw na 10 minut. 

2. Ubij jajka, dodaj dymkę, natkę, szczypior, miętę, sól, 2 szklanki ugotowanej ostudzonej komosy, bułkę tartą, sól, ser. Całość dokładnie wymieszaj. 

3. Uformowane kotleciki, smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Podawaj z sałatką. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas