Pomysły na kolację we dwoje

Zaskocz ukochaną osobę!

Sałatka z polędwiczkami
Sałatka z polędwiczkamimateriały prasowe

Sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressingu

Sposób przygotowania

Mix sałat wrzucić do miski. Oliwki i pomidorki przekroić na połówki, mozzarellę w kostkę i dodać do miski. Szalotkę pokroić w pióra lub drobną kostkę. Polędwiczki z kurczaka pokroić w mniejsze paski, następnie podgrzać na patelni lub w mikrofali zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Dressing:

Trzy łyżki oliwy i octu winnego wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane liście ziół, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można użyć także mieszanki suszonych ziół 

Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria
Zapiekanka paprykowa
Zapiekanka paprykowamateriały prasowe

Paprykowa zapiekanka z gyrosem

Sposób przygotowania

Pieczarki, cebulę i czosnek poszatkować, doprawić do smaku i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gyrosa z kurczaka oraz dodać podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Udekorować na wierzchu plastrami pomidora. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do czasu aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem, całość posypać serem i zapiecz.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Mousaka
Mousakamateriały prasowe

Mousaka z curry i mleczkiem koksowym

Sposób przygotowania

Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy - plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera.  Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas