Pomysły na obiad

Kulinarne abc..

Kolorowe towarzystwo

1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny (a także np. jabłka, gruszki czy banany) wydzielają bowiem etylen, który przyspiesza dojrzewanie, ale niestety także psucie się innych warzyw czy owoców.

Reklama

2. Placki będą chrupiące, jeśli zetrzesz ziemniaki na tarce o dużych oczkach i usmażysz w głębokim oleju. Dla polepszenia smaku dodaj marchewkę.

Warzywa na zupę - krem

Na zupę-krem nadają się: pomidory, bakłażan, dynia, cukinia, kalafior i brokuły. Nieźle sprawdzają się również szpinak, szczaw i włoska kapusta. Jesiennym przebojem może zostać także krem z papryki.

Zielony sos do makaronu

Chcesz przygotować spaghetti z oryginalnym sosem? Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj pół opakowania rozmrożonego i osączonego szpinaku. Smaż 10 minut. Wlej szklankę śmietany (22 proc.), jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Wspomnienie lata

Gdy do kolejnych wakacji daleko, zaserwuj swoim najbliższym śródziemnomorski obiad, np. greckie szaszłyki. Najczęściej robi się je z wieprzowiny, ale równie dobrze na szpadki możesz nadziać kawałki piersi kurczaka. Poprzetykaj je cebulą oraz papryką, dopraw suszonymi ziołami upiecz w piekarniku lub usmaż na patelni grillowej. Podawaj z sosem tzatziki i warzywami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje