Ponczowe babeczki

Ślinka cieknie na ich widok!

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki - ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • masło do foremek

Składniki - syrop i dekoracja

  • 40 dag + 3-4 łyżki cukru pudru
  • 700 ml wody
  • 1 łyżeczka rumu lub esencji rumowej
  • 2 szkl. ulubionych owoców jagodowych
  • szczypta kurkumy

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mą- ki i mlekiem odstaw na 15 minut. Masło rozpuść. Resztę mąki przesiej z solą, zagnieć z pozostałym cukrem, jajkami i zaczynem. Dolej masło, wyrabiaj 5 minut. Odłóż, by wyrosło. Małe foremki posmaruj masłem i schłodź (10 minut). 

2. Ciasto podziel na porcje, przełóż do foremek (do 1/2 ich wysokości). Odstaw na 30 minut. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C, ostudź. 

3. Syrop: zagotuj wodę z rumem i 40 dag cukru. Kolejno zanurzaj babeczki w syropie na ok. 10 sekund, wyjmuj łyżką cedzakową na kratkę. Resztę syropu utrzyj na lukier z pozostałym cukrem pudrem i kurkumą. Polej ciastka i od razu ułóż na wierzchu po porcji owoców.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje