Pora upiec pierniki

Początek grudnia to najlepsza pora, by upiec świąteczne pierniki. Wtedy zdążą one zmięknąć do Bożego Narodzenia. Do wspólnego pieczenia warto zaprosić cała rodzinę, zwłaszcza dzieci.

W wielu domach pieczenie pierników to cały ceremoniał. Piecze się ich dość sporo, by potem rozdawać znajomym i rodzinie jako świąteczny upominek. Wielu ma swoje ulubione foremki: renifer, szopka albo aniołek. PAP Life zachęca też do przygotowania pierników według dawnego, sprawdzonego przepisu.

Reklama

Do przygotowania ciasta na pierniki potrzebujemy: 1 kg mąki pszennej lub żytniej, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki miodu, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 2-3 paczki przyprawy do pierników, 1 łyżka masła, 2 łyżki kakao; na biały lukier: cukier puder, 1 białko, sok z cytryny.

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy korzenie, studzimy, dodajemy sodę. Do mąki wlewamy przestudzony miód z cukrem, wsypujemy kakao, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy foremkami.

Pierniczki, aby były z wierzchu ładnie brązowe, można przed pieczeniem posmarować roztworem kawy inki.

Możemy też wykonać pierniki "witrażowe", z okienkiem. Wtedy w dziurkę pierniczka wkładamy pokruszone landrynki i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C. Pierniki witrażowe zawsze pieczemy na papierze do pieczenia i zdejmujemy je dopiero po wystudzeniu.

Biały lukier przygotowujemy na zimno ze wszystkich składników, cukru pudru dodajemy tyle, by lukier był odpowiednio gęsty i dał się swobodnie wyciskać przez rękaw cukierniczy. Lukier można zabarwiać, np. odrobiną soku malinowego na różowo lub sokiem ze szpinaku na zielono. Można też dodawać gotowe barwniki spożywcze. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje