Poranna owsianka... nawet bez owsianki

Pożywna owsianka to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Za sprawą dodatków możemy ją dowolnie urozmaicać, możemy również zdecydować się na owsiankę bez owsianki, korzystając z właściwości zdrowotnych kasz.

Pikantna owsianka ryżowa jest powszechna w całej Azji
Pikantna owsianka ryżowa jest powszechna w całej Azji123RF/PICSEL

Może być podawana w wersji na słodko lub słono, ale nie musi bazować jedynie na płatkach owsianych. Poranną "owsiankę" możemy przygotować również na bazie komosy ryżowej, ryżu, kaszy jaglanej, korzystając tym samym z właściwości zdrowotnych różnych składników i urozmaicając codzienne śniadanie.

- Gdy wkrada się jesień, owsianka jest tym, czego potrzebujemy o poranku. Jest szybka w przygotowaniu i można nadawać jej różnorodny charakter. To idealne śniadanie, pożywne, sycące, można dodawać do niej orzechy, suszone owoce, miód, albo serwować z dodatkiem wytrawnych składników - wymienia na łamach "The Guardian" entuzjastka jedzenia, autorka, Dale Berning Sawa.

Zachęca jednak, aby eksperymentować nie tylko z dodatkami, ale również różnorodnymi ziarnami. W końcu owsianka nie musi bazować jedynie na płatkach owsianych.

Możemy np., sięgnąć po płatki żytnie. - Żyto nie daje tak kremowej owsianki, więc szefowa kuchni Anna Jones sugeruje zmieszać płatki owsiane i żytnie w stosunku 50/50. Zaleca także moczenie płatków przez noc, a następnie odcedzenie ich i opiekanie na suchej patelni przez chwilę przed gotowaniem. Jej ulubionym dodatkiem jest kakao i masło migdałowe. Jest to kombinacja trudna do pokonania, ale jagody, banan lub inne świeże owoce też byłyby smaczne - zapewnia Dale Berning Sawa.

Kolejną propozycją jest gryka. Częściej kojarzona jako dodatek do obiadów sprawdzi się równie wyśmienicie o poranku. - Moczona przez noc, a następnie opiekana na patelni i gotowana w wodzie przez pół godziny zyskuje orzechowy smak i jest pełna zdrowia. Olia Hercules dorastała jedząc ją ze stopionym masłem i cukrem. Możesz dodać laskę cynamonu do wody do gotowania (lub mleka) lub posypać gotowe danie przyprawą, i wzbogacić dowolnymi dodatkami - sugeruje.

Autorka radzi również sięgać po śniadaniowe inspiracje z różnych zakątków świata. - Pikantna owsianka ryżowa jest powszechna w całej Azji, głównie dlatego, że jest to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ryżu - opisuje Dale Berning Sawa. - Ale ryż jest również świetną słodką owsianką, jak szwedzki ulubiony świąteczny risgrynsgrroet. Ryż o krótkim ziarnie gotuje się w mleku i wodzie z laską cynamonu, słodzonym cukrem i podaje z masłem - dodaje.

Alternatywą może być również komosa ryżowa, którą cechuje wysoka zawartość białka. "Sara Buenfeld gotuje ją z wodą, odrobiną esencji waniliowej i kremowego kokosa, a następnie dodaje jogurt kokosowy i nasiona chia" - zdradza autorka.

Kokosowa owsiankaTV Interia
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas