Porowa z boczkiem

Cebulę pokrój w kostkę, pory w plastry.

Składniki dla 4 osób:

  • 3 pory
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 15 dag boczku (w plastrach)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta słodkiej papryki
  • pół szklanki białego półsłodkiego wina
  • 15 dag sera gouda
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1,5 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w kostkę, pory w plastry. W garnku rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj pora, smaż 5 minut. Do warzyw wlej 1,5 l wody i wino. Włóż pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe, przypraw solą i pieprzem. Gotuj 40 minut.

2. Usmaż plastry boczku posypane papryką. Wywar ostudź, zmiksuj, podgrzej. Upraż pestki dyni, zetrzyj ser, na talerzu zalej zupą. Udekoruj odrobiną śmietany, plastrami boczku i pestkami dyni.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje