Portugalczycy gustują w smakowym pieczywie

W portugalskich miastach przybywa minipiekarni oferujących smakowy chleb. Popularnym pieczywem jest chleb na bazie kapusty, dyni oraz pomidorów.

Katia Almeida z piekarni Pao com Historia w podlizbońskim Cascais wskazuje, że rosnąca popularność jej placówki wynika zarówno z oryginalnego konceptu lokalu, jak i z bogatej oferty chlebów smakowych. Zaznacza, że są one tylko o kilkadziesiąt centów droższe od tradycyjnego pieczywa bez dodatków.

Reklama

"W naszej ofercie mamy dziś różnorodne wersje chleba, np. z dodatkiem kapusty, pomidorów, dyni czy szarańczynu. Jest też opcja z rozmarynem. Kosztują one średnio 0,69 euro za bochenek" - powiedziała Katia Almeida.

W ostatnim czasie do sprzedaży w portugalskich sklepach trafił także chleb na bazie alg morskich, który nie posiada soli. Innym oryginalnym produktem jest pieczywo z mąki z małży.

Eksperci wskazują także, iż od kilkunastu miesięcy nasila się w Portugalii moda na piekarnie oferujące poza chlebem skromny poczęstunek oraz codzienną prasę. Podstawą wizyty w takim lokalu jest lektura porannej prasy i skosztowanie kawy.

Jak powiedział PAP Life Miguel Pinto, lizboński ekspert gastronomiczny, szczególnie w dużych aglomeracjach Portugalii przybywa małych punktów, w których wypiekane są chleby i bułki w nietradycyjnych smakach.

"Oferta ta jest skierowana dla bardziej wymagającego portugalskiego klienta lub dla zagranicznych turystów. Placówki te charakteryzują się urozmaiconą gamą pieczywa. Zazwyczaj jest ono tylko nieznacznie droższe od standardowego chleba" - odnotował Pinto.

W portugalskich miastach działa już kilka sieci piekarni zbliżonych do kawiarni. Wśród nich do popularnych należą m.in. "A Paderia Portuguesa", a także "O Padeiro".

"Rosnąca szybko liczba tego typu placówek potwierdza zmianę tendencji żywieniowych nad Tagiem i Douro. Taki nowoczesny koncept piekarni doskonale trafia w oczekiwania współczesnego Portugalczyka, który spodziewa się tam czegoś więcej niż tylko bochenka chleba, np. naturalnego soku czy kanapek na wynos" - dodał Pinto.

Chleb jest często wykorzystywanym składnikiem portugalskich dań. Wchodzi on w skład nie tylko zup, przystawek i dań głównych, ale również kiełbas, a nawet deserów.

Z Lizbony Marcin Zatyka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje