Portugalskie krokiety z dorsza

Kuchnie świata na świątecznym stole.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 25 dag filetów z dorsza,
- 40 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 50 ml porto,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka przyprawy do ryb,
- 2 jajka, - 2 łyżki oliwy,
- olej do smażenia,
- mąka do oprószenia krokietów

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Ugotuj w mundurkach w posolonej wodzie (około 25 minut). Następnie odcedź, przestudź, obierz z łupinek.

2. Filety z dorsza opłucz, osusz, papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Włóż rybę i usmaż na złoty kolor z obu stron. Wystudź.

3. Cebulę obierz, grubo posiekaj, usmaż na szklisto na drugiej łyżce rozgrzanej oliwy. Usmażoną rybę, ziemniaki i cebulę zmiel. Dolej porto. Do tego dołóż jajka, natkę i przyprawę do ryb. Masę starannie wymieszaj. Za pomocą 2 łyżek formuj owalne krokiety. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Przygotowanie 55 minut
Porcja 80 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia portugalska | ryby | dorsz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje