Pory w cieście francuskim

Pyszne ciasto z porami i szynką podawane na gorąco.

Składniki na 4-6 osób:

Reklama

- 1 opakowanie głęboko zmrożonego ciasta francuskiego (450 g.),
- 1 kg porów,
- 4 plastry ananasa (z puszki),
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz,
- 250 g gotowanej szynki,
- 100 g. sera Gouda,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mleka,
- maka do podsypywania

Przygotowanie:

Ciasto zostawić na posypanej mąką stolnicy do rozmrożenia. Pory umyć i pokroić w cienkie krążki. Ananasa pokroić na małe kawałeczki. Olej rozgrzać na patelni. Pory przesmażyć przez 8 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać pokrojonego ananasa i pozostawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na grubej tarce. Trzy kawałki ciasta ułożyć jeden przy drugim i rozwałkować na krążek o średnicy ok. 30 cm i włożyć do formy o średnicy 26 cm. Wykładając dno i boki formy. Ciasto nakłuwać widelcem. Kolejne dwa kawałki ciasta położyć razem i rozwałkować na krążek. Połowę porów włożyć do formy, na to wsypać szynkę a następnie ser. W kolejnej warstwie dać resztę porów. Przykryć drugim krążkiem i skleić brzegi. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paski, którymi udekorować wierzch ciasta. Zmieszać żółtko z mlekiem i posmarować tą mieszanką ciasto. Ciasto wstawić na spód rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. C przez 25 minut, a następnie przełożyć do górnej części piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut. Podawać na gorąco.
Czas przygotowania: 1,5 godz.
Porcja: 3190 kJ/ 760 kcal.

Dowiedz się więcej na temat: gorąco | ciasto | ciasta | ciasta pikantne | por | ciasto francuskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje