Potrawka po prowansalsku

Pyszny obiad jednogarnkowy

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 pomidory
  • 1 chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mleka
  • 25 dag sera koziego lub owczego
  • 1/2 pora
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka
  • zioła prowansalskie
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj, podziel na różyczki. Włóż je do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Filety opłucz, osusz. Mięso posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż 10 minut na oleju, odłóż. Kalafior odcedź, osącz. Chili oczyść, posiekaj. 

2. Filety pokrój w plasterki. Pomidory sparz, obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałki. Odłóż 1/5 sera, resztę utrzyj z jajkami i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami. 

3. Mięso i wszystkie warzywa ułóż w formie. Polej sosem. Piecz ok. 45 minut w temp. 180 st. Posyp resztą sera i posiekaną natką. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje