Powidła na chlebku z ziemniakami

Śliwkowe powidła, to lokalny przysmak kujawsko - pomorski. Ale nie tylko. Powidła zostały wpisane do rejestru, jako "regionalny produkt tradycyjny", co daje im większą możliwość podbijania innych rynków. Jak kosztować powidła? Rzecz jasna na chlebku z ziemniakami, kolejnego miejscowego przysmaku.

Powidła śliwkowe smażone są w od września do października z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych (cuprowych) kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. Podczas smażenia masa owocowa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie masy owocowej do ścian kotła.

Reklama

Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła) jednego dnia i kilka godzin wysmażania następnego dnia, aż do momentu zgęstnienia. Jeśli śliwki są smażone z pestkami, to w połowie czasu smażenia masę odcedza się z pestek przez specjalne gliniane cedzidła.

Z czym można jeść powidła? Ponoć najlepiej smakują na chlebku z... ziemniakami. Bochenek żytni z ziemniakami to jedna z najstarszych receptur kulinarnych z okolic Bydgoszczy. W dawnych czasach chleb wypiekano z mąki przetwarzanej we własnym gospodarstwie lub kupowanej w młynie. Była ona dość droga. Tymczasem podstawą diety mieszkańców regionu stały się tanie i łatwo dostępne ziemniaki. Sprytne gospodynie szybko zauważyły, że dodanie do ciasta chlebowego ugotowanych i utartych kartofli zwiększa liczbę wypiekanych bochenków i polepsza smak chleba.

Żytni chleb z ziemniakami ma chrupiącą, złotobrązową skórkę i miękkie wnętrze o smaku i aromacie pieczonych kartofli. Czas jego przygotowania to aż 22 godziny, a wypiekania 1,5 godziny. Dzięki swoim niepowtarzalnym cechom i długiej historii chleb ten został również wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Smacznego!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje