Powidła śliwkowe

Z imbirem, cynamonem i estragonem

Składniki:

●2 kg śliwek węgierek

Reklama

●ew. 4 łyżki cukru (ale możesz go wcale nie dodawać)

●sok z cytryny (do smaku)

●po łyżeczce cynamonu, estragonu i imbiru

Przygotowanie:

1. Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego rondla z grubymi ściankami, podlej odrobiną wody. Rozgotuj je na małym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.

2. Gdy śliwki puszczą sok, odparowuj je przez ok. 2 godz., aż zgęstnieją, po czym smaż, mieszając, żeby się nie przypaliły, aż staną się brązowe i bardzo gęste. Może to trwać kilka godzin. Pod koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon i cynamon. Spróbuj i jeśli chcesz, dodaj cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powidła są gotowe, gdy spadają płatami z łyżki. Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temp. 150ºC.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje