Powstał przez przypadek. Ewa Wachowicz zdradza przepis na genialny bigos

Ile gospodyń, tyle pomysłów na bigos. Często różnica jest w składnikach, a szczególnie przyprawach czy mięsie. Niekiedy różni się też sposób przygotowania bigosu. Ewa Wachowicz w jednym ze swoich felietonów opisała bigos, który powstał przez przypadek, czyli tak zwany gulasz segedyński. Podaje się go z kwaśną śmietaną.

Bigos, który powstał przez przypadek. Przepis od Ewy Wachowicz na gulasz segedyński
Bigos, który powstał przez przypadek. Przepis od Ewy Wachowicz na gulasz segedyńskiEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Smakiem przypomina nasz bigos

Macie ochotę spróbować takiego bigosu? Oto przepis.

Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowicz
Bigos segedyński według przepisu Ewy Wachowicz Ewa Wachowiczarchiwum prywatne

Przepis na bigos, który powstał przez przypadek

Składniki na bigos:

  • 800 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 l rosołu wołowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie bigosu segedyńskiego:

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. 
  2. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. 
  3. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. 
  4. Połączyć z zawartością patelni. Posolić, dodać kminek i pieprz. 
  5. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.

  6. Dolać rosół lub wodę. 
  7. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). 
  8. Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.

Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką. Smacznego! 

Po więcej przepisów od Ewy Wachowicz zapraszamy na nasz serwis: sty.interia.pl

„Zdrowie na widelcu”: Kiszona kapusta do bigosuPolsat Cafe
Odkryj piękno korzyści .
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas