Precelkowe knedle serwetkowe z gulaszem piwnym

Pyszności z kuchni austriackiej.


Składniki:


Reklama

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 300 g szalotek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 g marchewki
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 listki laurowe, 4-5 jagód jałowca
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki mąki
  • 0,5 l ciemnego piwa
  • 800 ml bulionu
  • 200 g czerstwych precli
  • 5-6 łodyżek pietruszki
  • łyżeczka masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • tarta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę i obsmażać na sklarowanym maśle przez 10 minut, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na patelnię wrzucić poprzekrawane na pół szalotki (odłożyć 8) i pieczarki, pokrojone na plasterki marchewki i smażyć 6-8 minut. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy i jagody jałowca. Dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką i wymieszać. Wlać piwo i bulion. Gotować 1,5 godziny

 Precle pokroić w kostkę. Pietruszkę drobno pokroić. 8 szalotek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ciepłe mleko wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalać precelki i odstawić na 10 minut. Dodać szalotki i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Z masy uformować wałeczek (7x13 cm) zawinąć najpierw w folię do żywności (odporną na temperaturę) a następnie w folię aluminiową, z obu końców dobrze zawinąć. Włożyć do wrzącej wody i gotować na małym ogniu pół godziny. Rozwinąć, pokroić w plastry. Podawać z gulaszem.

Uwaga: Knedle serwetkowe można też przygotować metodą tradycyjną - w serwetce - tak, jak to jest opisane w przepisie na Knedle serwetkowe z warzywami


Czas przygotowania: 135 minut

Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal


Dowiedz się więcej na temat: kuchnia austriacka | knedle | gulasz | piwo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje