Proste kiszone buraki

Niezbędny składnik na barszcz idealny.

Buraki kiszone
Buraki kiszone123RF/PICSEL

Wyszoruj buraki gąbką, następnie pokrój w dowolny kształt. Upraż na patelni wszystkie przyprawy oprócz liści laurowych. Czosnek przekrój na pół (nie musisz go obierać). Umieść wszystkie składniki w słoju, dodaj liście laurowe i zalej wodą, zostawiając 3 centymetry przestrzeni między wodą a nakrętką.

Wskazówki: po zlaniu zakwasu przełóż pozostałe składniki do mniejszego słoja, by ograniczyć ich kontakt z powietrzem. To zapobiegnie powstaniu pleśni. Zakwas może przybrać konsystencję kisielu - to zupełnie normalne. Z kiszonych buraków przygotujesz wyśmienity barszcz, zakwas nadaje się też do picia w formie surowej.

Zmysłowe smaki: Sałatka z buraków i koziego seraInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas