Prosty pomysł na obiad

Skorzystaj z kilku sprawdzonych rad!

Chrupiące krążki cebulowe

Aby je przygotować, pokrój cebulę, a potem zanurzaj ją w gęstym cieście z mąki, jajka, mleka, szczypty proszku do pieczenia i soli. Panieruj w bułce tartej i smaż na głębokim oleju 3-5 min.

Reklama

Domowa zupa kalafiorowa najlepiej smakuje na wywarze drobiowym. Do przygotowania 1,5 l zupy z powodzeniem wystarczą 4 skrzydełka kurczaka.

Dłuższe życie rzodkiewki

Jeśli kupiłaś zwiędłą rzodkiewkę, wypróbuj ten sposób. Umyj warzywa, obetnij listki i korzonki. Ułóż rzodkiewki w zamykanym naczyniu (większe sztuki możesz przekroić) i zalej zimną wodą z solą (1/3 łyżeczki na 2 szklanki). Wstaw na noc do lodówki. Warzywa odzyskają jędrność.

Wołowina na pieczeń

Mimo że najświeższa jest wołowina jasnoczerwona, nie wybieraj jej na pieczeń. Mięso takie nie zdążyło jeszcze skruszeć. Szukaj w sklepie kawałków ciemniejszych, najlepiej o wadze około 1 kg.

Mizeria nie będzie gorzka

Szykując mizerię lub sałatkę z dodatkiem ogórków, pamiętaj o ważnej zasadzie. Obieranie warzyw należy rozpocząć od jaśniejszej strony (od czubka) i kierować się w stronę ogonka. Przy ogonku bowiem lubi zbierać się goryczka. Jeśli więc zaczniesz obierać ogórki ze złej strony, istnieje ryzyko, że rozprowadzisz gorzki smak i twoja potrawa nie będzie nadawała się do jedzenia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje