Przekąska dla ucznia

Pyszne i zdrowe drugie śniadanie dla swojego dziecka przygotuj wieczorem. Możesz wykorzystać to, co zostało z kolacji. Dodaj świeże warzywa i gotowe!

Zrolowany łosoś z twarożkiem i listkami szpinaku

Składniki:

  • 2 wrapy (mogą też być usmażone wcześniej, np. na kolację, naleśniki)
  • opakowanie serka śmietankowego (np. Bieluch)
  • 6 plasterków wędzonego łososia
  • garść liści szpinaku
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Przygotuj wrapy według przepisu na opakowaniu. Rozłóż na talerzu i posmaruj śmietankowym serkiem.

Reklama

2. Umyj liście szpinaku, dobrze osusz. Pokrój na wąskie paski łososia.

3. Na rozsmarowanym serku ułóż kilka liści szpinaku i kawałków ryby. Skrop sokiem z cytryny. Zwijaj w rulon. Wygodniej będzie, jeśli przekroisz rulony na połówki.

Nasza rada: tak samo możesz przygotować przekąskę, wykorzystując naleśniki z kolacji. Zawartość też można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań dziecka i zawartości lodówki. Łososia łatwo zastąpisz pokrojonym mięsem indyka lub wędzoną makrelą. Warto urozmaicić środek warzywami: pokrojonym drobno ogórkiem, papryką czy wydrążonym pomidorem (by nie puszczał soku). Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ilością, bo dziecku będzie niewygodnie jeść.

Burger z cukiniowym placuszkiem i warzywami

Składniki:

  • starta cukinia
  • 400 g ciecierzycy, może być z puszki
  • 100 g fety
  • czerwona cebula
  • 1/4 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu
  • 4 bułki pełnoziarniste
  •  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola, lodowa)
  • 2 pomidory
  •  łyżka posiekanej mięty
  • olej

Przygotowanie:

1. Odciśnij dokładnie wodę ze startej cukinii. Przełóż ją do garnka, dodaj odsączoną cieciorkę, posiekaną cebulę, rozdrobnioną fetę, mąkę, jajko i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki (3-4 minuty na jednej stronie, aż będą złociste). Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.

3 W miseczce wymieszaj jogurt z miętą. Odstaw, żeby uwolnił się aromat.

4. Rozkrój bułkę, włóż do środka zwiniętą w rulonik sałatę, połóż placek. Posmaruj sosem jogurtowym. Dodaj plasterek pomidora i przykryj bułką. Nasza rada: zamiast cieciorki możesz dodać startą marchewkę. Cały burger będzie wówczas lżejszy.

Marchewkowo- -kukurydziane zawijańce

Składniki:

  • 125 g drobiowej wędliny
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • 30 g masła
  • 310 g kukurydzy z puszki
  • średnia marchewka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki tartego sera

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Rozłóż na formie papier do pieczenia.

2. Pokrój wędlinę na małe kawałki i podsmaż na patelni, żeby ładnie się zarumieniła.

3. Wymieszaj w dużej misce oba rodzaje mąki, dodaj masło, 3/4 podsmażonej wędliny, kukurydzę i połowę pokrojonej w małe kawałki marchewki. Dodaj mleko. Całość dobrze wymieszaj.

4. Uformuj długie (ok. 30 cm) wałeczki. Układaj na papierze wysypanym mąką i zwijaj w ślimaki.

5. Po wierzchu posyp pozostałą częścią wędliny i startym serem. Piecz 15 minut, aż bułeczki się ładnie zrumienią. Nasza rada: takie zawijańce można robić z innymi warzywami: pokrojoną drobno papryką, cebulką i pieczarkami. Do tego odrobina sosu pomidorowego. Pycha!

Frittata ze słodkimi ziemniakami, szpinakiem i z pomidorkami

Składniki:

  • 400 g słodkich ziemniaków, batatów
  • 200 g brokułu
  • szklanka szpinaku baby
  • 6 pomidorków cherry
  • 10 jajek
  • 1 i 1/4 szklank i mleka
  •  1/2 szklanki tartego sera
  •  łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Pokrój bataty w kostkę i piecz w piekarniku, aż zmiękną (ok. 15 minut).

2. Na patelni podsmaż na maśle szpinak.

3. Przełóż podpieczone kawałki batatów na patelnię ze szpinakiem, dodaj podzielony na małe różyczki brokuł i podzielone na połówki pomidorki cherry. Delikatnie zamieszaj.

4. Wbij do miski jajka, dodaj mleko i dobrze rozmieszaj, żeby jajka połączyły się z mlekiem. Przypraw do smaku gałką, solą i pieprzem. 5 Zalej warzywa jajkami wymieszanymi z mlekiem, posyp tartym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 50 minut (jajka muszą się ściąć i delikatnie zrumienić). Nasza rada: tę potrawę możesz przygotować na kolację dla całej rodziny i odkroić kawałek dla dziecka do szkoły. Zimna smakuje równie dobrze.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje