Przekąska z dwoma sosami

Znamy sposób na ziemniaka!

Tą przekąskę podać możesz z dwoma sosami
Tą przekąskę podać możesz z dwoma sosami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 gałązki rozmarynu
  • suszone płatki chili

Sos z cebuli

  • 3 czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 50 ml czerwonego wina
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 ml wody

Sos jogurtowy

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, mielony pieprz (najlepiej kolorowy)

Przygotowanie:

1. Sos cebulowy: cebulę obierz, pokrój w kostkę, duś na oliwie 15 minut. Oprósz cukrem i duś dalej 5 minut. Następnie dodaj czosnek. Wlej wino i wodę. Duś na małym płomieniu ok. 75 minut, aż wyparuje prawie cały płyn i cebula będzie bardzo miękka.

2. Sos wymieszaj z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem.

3. Sos jogurtowy: dymki oczyść, cebulki i szczypiorek drobniutko posiekaj. Jajka potnij w kosteczkę. Rozdrobnione składniki wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku roztartym czosnkiem oraz solą i pieprzem.

4. Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut (do miękkości). Potem odcedź, przestudź, pokrój w grubą kostkę. Posyp mielonym pieprzem oraz mielonymi płatkami chili i igiełkami rozmarynu.

5. Podawaj z dodatkiem przygotowanych sosów. Gotowe danie udekoruj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas