Przekładaniec borówkowy

Wyśmienite ciasto!

Składniki dla: 16 porcji

Składniki - blaty

  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • 3 czubate szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. cukru
  • szczypta soli;

Składniki - przełożenie

  • 30 dag borówek
  • 1 słoik gęstego dżemu jagodowego

Składniki - kruszonka

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szkl. mąki
  • 5 łyżek cukru
  • po 1/3 szkl. płatków owsianych i posiekanych orzechów laskowych

1. Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane oraz orzechy krótko zmiksuj w malakserze. Potem do orzechów i płatków dodaj mąkę, cukier i masło. Wszystkie składniki rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę przykryj i włóż do lodówki. 

2. Przygotuj masę do przełożenia: borówki opłucz, osącz i osusz. Potem zmiksuj z dżemem. Przygotuj blaty: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj cukier oraz szczyptę soli. Wlej 2-3 łyż- ki ziemnej wody. Dołóż masło pokrojone na kawałki oraz jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Podziel ja na 2 równe porcje. Każdą osobno zawiń w folię i włóż na około 20 minut do lodówki. 

3. Schłodzone porcje ciasta rozwałkuj na 2 placki. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie ułóż jeden z placków. Posmaruj go połową masy borówkowej. Przykryj drugim plackiem i resztą masy owocowej. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185 st. C. Piecz ok. godziny. Przed pokrojeniem dobrze wystudź. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje