Przekładaniec z pomarańczą

Ciasto wymaga cierpliwości, jednak warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Jest pyszne!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Blaty: jajka rozbij,oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy żółtkowej. Dodaj pianę z białek, wymieszaj. 

2. Blachę wyłóż pergaminem.Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok.30 minut w 180°C. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Odłóż do wystudzenia.Upieczone ciasto wyjmij,wystudź, rozetnij na dwa blaty. Jeden z nich umieść na spodzie blachy. 

3. Pomarańcze obierz,miąższ pokrój na kawałeczki. Wymieszaj z tężejącą galaretką, rozsmaruj na spodnim placku.Przykryj drugim blatem.Schładzaj 3 godziny. 

4. Galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Wystudź.Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodaj twaróg. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą,wlej zimną galaretkę,wymieszaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Schładzaj 3 godziny. Ew. udekoruj.

Zmysłowe smaki: Sałatka z pomarańczy i seraInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas