Przekładaniec z pomarańczą

Ciasto wymaga cierpliwości, jednak warto poświęcić czas na jego przygotowanie. Jest pyszne!

Czas przyrządzenia: w sumie ok. 6 godzin
Składniki dla: 12 osób

Składniki

  • BLATY:
  • 6 jajek
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • MASA OWOCOWA:
  • 4 pomarańcze
  • 1 op. galaretki pomarańczowej;
  • MASA TWAROGOWA:
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 2 op. galaretki cytrynowej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

1. Blaty: jajka rozbij,oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy żółtkowej. Dodaj pianę z białek, wymieszaj. 

2. Blachę wyłóż pergaminem.Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok.30 minut w 180°C. Galaretkę pomarańczową rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Odłóż do wystudzenia.Upieczone ciasto wyjmij,wystudź, rozetnij na dwa blaty. Jeden z nich umieść na spodzie blachy. 

3. Pomarańcze obierz,miąższ pokrój na kawałeczki. Wymieszaj z tężejącą galaretką, rozsmaruj na spodnim placku.Przykryj drugim blatem.Schładzaj 3 godziny. 

4. Galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Wystudź.Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodaj twaróg. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą,wlej zimną galaretkę,wymieszaj, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Schładzaj 3 godziny. Ew. udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje