Modra kapusta wedle przepisu babci

Aktualizacja

Modra kapusta jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Wiedziały o tym już nasze babcie, podając ją jako dodatek do niedzielnych obiadów. To warzywo ma w sobie potas wapń oraz fosfor i zawiera więcej witaminy A i C, niż biała kapusta. Modra kapusta to prawdziwy klasyk z polskich stołów!

Modra kapusta to doskonały dodatek do obiadu
Modra kapusta to doskonały dodatek do obiadu 123RF/PICSEL

Modra kapusta - przygotowanie

Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wyciąć głąb i umyć. Pokroić w cienkie, drobne paski. Boczek wraz z cebulą pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. 

Posiekaną kapustę zalać 2-3 szklankami wody, dodać liście laurowe. 

Gotować pod przykryciem, do chwili, kiedy kapusta będzie miękka. Po tym czasie odcedzić kapustę z nadmiaru wody, dodać do niej usmażony boczek z cebulą, wymieszać na małym ogniu. 

Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Sprawdź też inne przepisy:

Zobacz również: 

"Ewa gotuje": Sałatka z wołowiną i jajkiem poszetowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas