PRZEPIS NA MOSKOLE Z OSCYPKIEM I KRUCHĄ KMICICA

Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.

Składniki

  • kiełbasa (np. Krucha Kmicica „Gzella") 250g
  • ziemniaki 1kg
  • jajko 1 szt.
  • mąka pszenna ok. 1 szklanka
  • oscypek 150g
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula 1 średnia szt.
  • olej 2 łyżki
  • świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior 1 pęczek

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju. Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.
Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje