Przepis na sałatkę sycylijską

Pomarańcze, czarne oliwki, czerwona cebula, oliwa i pieprz do smaku - to składniki sałatki sycylijskiej polecanej przez gościa STUDIA KOBIETA.INTERIA.PL, warszawskiej restauratorki Agnieszki Kręglickiej.

- Żeby zapobiec efektom przejedzenia proponuję sałatkę, którą należy zjeść między daniami lub między posiłkami - opowiada restauratorka.

Reklama

- Przygotowuje się ją z pomarańczy, a teraz jest sezon na pomarańcze - teraz są najlepsze. Pomarańcze należy mocno obrać, tak żeby nie było albedo, czyli tej białej skórki. Wycinamy pomiędzy ściankami pomarańczy takie cząstki, które będą samym miąższem - to nie jest trudne . Warto w ten sposób kroić pomarańcze, bo wtedy nie mamy żadnych części łykowatych.

Przygotowujemy plasterki pomarańczy - potem dodajemy do nich pomarańczy czarne oliwki, czerwoną cebulę, pieprz i trochę oliwy i już. Nie trzeba wcale się wysilać, a to jak wiadomo w czasie świat jest nam przydatne - mówi Agnieszka Kręglicka.

Taka sałatka, jeśli podamy ją po obiedzie znów przyda nam chęci na kolejne obżarstwo. Sok z pomarańczy jest kwaśny, a po ciężkich mięsach mamy właśnie ochotę na coś kwaśnego. Pamiętajmy o tym, że pieprz musi być zawsze świeżo zmielony, bo wtedy jest aromatyczny - radzi gość studia KOBIETA.INTERIA.PL.

Dowiedz się więcej na temat: oliwa | pieprz | studia | Czarne | oliwki | sałatki | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje