Przepis na świąteczny sernik według Lary Gessler

Czas rozpocząć okres świątecznych przygotowań. Wśród potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć klasycznego sernika na kruchym spodzie. Przepis przygotowany przez Larę Gessler to gwarancja doskonałej proporcji składników. Wyśmienity smak to zasługa twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony, który sprawia, że sernik jest delikatny, puszysty i kremowy. Odpowiednio wyeksponowany na szklanej paterze będzie stanowił dodatkową atrakcję na świątecznym stole.

Składniki - spód

  • 200 g twardego masła 83%
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Składniki - masa sernikowa

  • 1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 8 żółtek
  • 5 białek (zimnych)
  • 16 łyżeczek cukru pudru
  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 mięsista laska wanilii
  • 30 g rodzynek
  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Sposób przygotowania

Aby przygotować kruchy spód,  dużym nożem posiekaj zimne masło na dość małe kawałki. Zmieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, pszenną i sól. Przesiej je przez sito bezpośrednio na masło. Posiekaj masło z mąką. Teraz przesiej na masło cukier puder. Ponownie posiekaj wszystko razem. Gdy na desce będą już tylko niewielkie kawałki masła, dodaj żółtka i szybkimi ruchami zagnieć je z masłem i mąką, łącząc je w ciasto. Uformuj kulę i włóż ją na 30 min do lodówki. Rozwałkuj na 0,5 cm i piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Powinno to zająć 10-12 minut. Odstaw do przestygnięcia.

Reklama

Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem na bladą i puszysta masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki - cały czas miksując. 180 g masła sklaruj i dolej do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, nasiona wanilii  i rodzynki i  odstaw. Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami. Następnie boki formy z  wypieczonym  kruchym  ciastem  wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Wylej masę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Potem zmniejsz temperaturę̨ na 160°C na następną godzinę̨. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje