Przepis na zimowe babeczki

Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy wieczór.

Składniki

  • 50 g (3 – 4 ciastka) np. McVitie's Digestive The Original
  • 270 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 80 ml łagodnego oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 400 gramów jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g śmietany

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (piekarnik z termoobiegiem: 160 °C), a papierowe foremki do mufinek ustaw na blasze do pieczenia. Rozkrusz drobno ciastka (np. McVitie's Digestive The Original). W misce wymieszaj następujące składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połącz olej, jajka i kwaśną śmietanę. Suche składniki z pierwszej miski wymieszaj ze składnikami znajdującymi się w drugiej. 

Reklama

Całość ponownie dokładnie wymieszaj, a następnie połącz z rozkruszonymi ciastkami. Otrzymanym w ten sposób ciastem, wypełnij foremki do babeczek, piecz je przez 20 - 25 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Pora na owoce! Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wyjmij gniazda, i pokrój na małe kawałki. Zagotowuj 25 ml wody z sokiem z cytryny i 2 opakowaniami cukru waniliowego. Jabłka gotuj w przygotowanym roztworze przez ok. 8 min. (często mieszając), do momentu, aż z jabłek i roztworu powstanie mus. W misce ubij na sztywno śmietanę i posyp 1 opakowaniem cukru waniliowego. 

Z każdej mufinki odetnij górną część. Na dolną część babeczki nałóż dużą łyżkę bitej śmietany, na to nałóż 1 łyżkę musu z jabłek, a na koniec przykryj całość odciętą wcześniej górną częścią. możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem i zmielonym cynamonem.  

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje