Przepis na żurek z jajkiem i frankfurterkami

Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić, prawda? Producent z branży mięsnej i laureat programu „Doceń polskie” proponuje wariację na temat tego specjału - żurek z jajkiem i… frankfurterkami. To idealna propozycja dla osób, które choć nie przepadają za białą kiełbasą, nie chcą rezygnować z tradycyjnej świątecznej potrawy.

Frankfurterki (zwane przez niektórych konsumentów pieszczotliwie frankami) to cienkie kiełbaski, które przywędrowały do naszej kuchni zza zachodniej granicy. Swoją nazwę wzięły od Frankfurtu, piątego co do wielkości miasta w Niemczech. Choć niepozorne, mają w kuchni szerokie zastosowanie: zwykle spożywa się je na gorąco, ale mogą być także zimną przekąską, składnikiem zapiekanek, czy sałatek.

Reklama

Frankfurterki sprawdzą się także jako dodatek do zup, choćby żurku. Dzięki kiełbaskom ta kojarząca się z Wielkanocą potrawa zyska nowy aromat, a jej miłośnicy będą usatysfakcjonowani. Niezależnie od wybranego przepisu, w którym wykorzystamy frankfurterki, podstawą jest zawsze produkt najwyższej jakości.

- W ostatnich latach zapanowała moda na zdrowe odżywianie, świadomość klientów w tym temacie ciągle rośnie. Konsumenci nie sięgają w sklepach po pierwszy byle jaki produkt, lecz dokonują coraz częściej przemyślanych decyzji zakupowych - czytają dokładnie etykiety na opakowaniach, wybierają produkty o dobrym składzie i wysokiej jakości - stwierdza Joanna Radomska, dyrektor ds. handlu z Zakładów Mięsnych Henryka Stokłosy. Firma ze Śmiłowa (woj. wielkopolskie) jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie".

Frankfurterki tego producenta zostały wyróżnione godłem "Doceń polskie" potwierdzającym wysoką jakość i rodzime pochodzenie.

Żurek z jajkiem i frankfurterkami

Składniki:

  • 1/2 kg frankfurterek np. Zakładów Mięsnych H. Stokłosy
  • 20 dkg wędzonych żeberek
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 grzyby suszone
  • 1/2 litra zakwasu na żurek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Umyte warzywa zalewamy 1 i 1/2 litra wody, po czym dodajemy grzyby, kiełbaski, a także żeberka, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu 30 minut.

2. Osobno gotujemy jajka na twardo, a następnie kroimy je na pół lub ćwierć. Opłukujemy i siekamy natkę. Warzywa, mięso i kiełbasę wyjmujemy z wywaru; z żeberek usuwamy kości, a mięso kroimy. Odlewamy 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodajemy zakwas i całość zagotowujemy, po czym dodajemy mięso z żeberek i doprawiamy całość majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

3. Mąkę mieszamy z pozostawionym wcześniej wywarem, wlewamy ją do garnka i gotujemy 2-3 minuty. Żurek nalewamy do miseczek, dodajemy pokrojone frankfurterki i jajka, danie ozdabiamy natką.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje