Przepisy na lekkie obiadki

Smaczne, lekkostrawne, łatwe do przyrządzenia. W sam raz na wakacje. Zainspiruj się naszymi propozycjami zdrowych przysmaków dla najmłodszych.

Sprawdź, co przyrządzić dziecku, kiedy na zewnątrz upał
Sprawdź, co przyrządzić dziecku, kiedy na zewnątrz upałmateriały prasowe

Kiedy za oknem upał, dzieci - tak jak i my - mają ochotę na coś lekkiego, co nie obciąży brzuszka, a będzie ucztą dla podniebienia. Dlatego do zjedzenia chłodnika czy naleśników z owocami smyka nie trzeba będzie długo namawiać. Latem warto zaprosić na talerzyk brzdąca jak największe ilości sezonowych owoców i warzyw. Aby zachowały maksimum zdrowych składników, najlepiej jeść je na surowo (w postaci surówek, sałatek), przyrządzać na parze, ewentualnie gotować jak najkrócej w małej ilości wody.

Oto propozycje dań, które zaspokoją gusta nawet bardzo wymagającego małego smakosza.

Chłodna zupa na upał

Dostarczy maluchowi porcji wody, witamin, soli mineralnych i innych składników odżywczych (to zależy od zupy). Pomoże też ochłodzić organizm - tu mistrzem jest (jak nazwa wskazuje) tradycyjny chłodnik. Ten najpopularniejszy, litewski, można zrobić na wywarze mięsnym lub lżej strawnym - warzywnym. A jeśli dodamy do niego jajko na twardo, dostarczy maluszkowi (po 2. roku) dodatkową porcję wartościowego białka.

Inna popularna zupa na zimno to hiszpańskie gazpacho (również po 2. roku), które przygotowuje się ze świeżych pomidorów zmiksowanych z czosnkiem, selerem, papryką. Ten orzeźwiający specjał podaje się z kostkami lodu i grzankami.

Nasza propozycja: Chłodnik dla malucha po 2. roku życia

Pokrój pęczek botwiny w cienkie paski i ugotuj w niewielkiej ilości wody - posolonej, osłodzonej oraz zakwaszonej sokiem z cytryny. Następnie pokrój w drobną kostkę rzodkiewkę i surowy ogórek, posiekaj cebulę i koperek. Połącz jogurt lub kefir z trzema szklankami kwaśnego mleka i czterema łyżkami koncentratu buraczanego. Potem dodaj warzywa i ostudzoną botwinę. Wymieszaj wszystkie składniki, a na koniec posól do smaku.

Podawaj na zimno, z jajkami na twardo i paseczkami pieczonej cielęciny lub szynki. 

Pyszny przepis na zupę z ciecierzycąInteria Kulinaria

Chude mięsko z owocami

Dostarczy dziecku m.in. białko i najlepiej przyswajalne żelazo hemowe. Aby otrzymać wystarczającą ilość tych składników, maluch powinien co dzień zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom.

Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka z marmoladą z jabłek czy śliwek. Tak przyrządzony drób można podawać z kaszą lub ryżem i polać owocowym musem.

Jeśli nie masz czasu (lub warunków) na przecieranie owoców, sięgnij po gotowy deserek w słoiczku lub kubeczku. Zwykle mają lekko kwaskowy smak i dobrze komponują się z drobiem.

Nasza propozycja: Piersi kurczaka z owocami po 1. roku życia

Pokrój mięso na kawałki. Natrzyj je słodką papryką, solą, polej oliwą i odstaw w chłodne miejsce. Po 30 minutach oprósz mąką i lekko zrumień na patelni ze wszystkich stron. Potem przełóż mięso do garnka i dodaj do niego obrane, pokrojone w kostkę owoce: 2 brzoskwinie, 2 jabłka, 4 śliwki. Dodaj do potrawy także garść rodzynek sparzonych wrzątkiem. Całość duś, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku.

Jeśli chcesz zaserwować potrawę młodszemu dziecku (ok. 10. miesiąca życia), zastąp smażone mięso gotowanym, zrezygnuj z rodzynek i bardziej rozdrobnij składniki. Do popicia podaj smykowi np. pół szklanki niesłodzonego soczku jabłkowego.

Kolorowe naleśniki

To jedno z ulubionych dań dzieci. Zwykle podaje się je z twarogiem lub powidłami. Jednak te ostatnie możesz łatwo zastąpić gotowym musem owocowym - wtedy pyszny obiadek dla smyka będzie gotów w mgnieniu oka. Jeśli jednak masz chęć na eksperymenty, a pod ręką świeże truskawki, poziomki, śliwki czy morele, z nich także szybko zrobisz smaczne i zdrowe nadzienie do naleśników. Wystarczy, że umyte, obrane ze skórki i szypułek oraz pokrojone w kostkę owoce udusisz na patelni lub w garnku, w niewielkiej ilości wody. Cukier nie będzie potrzebny. Owoce i tak są słodkie, więc ucz malucha, by cieszył się ich naturalnym smakiem.

Dla dzieci uczulonych na mleko, jajka lub gluten wystarczy zmodyfikować przepis na ciasto. Można zmieszać 1/4 szklanki mąki kukurydzianej z 3/4 szklanki mąki bezglutenowej dodać 2 szklanki wody, 2 łyżki oleju, trochę soli do smaku i gotowe. Wymieszane ciasto dobrze jest wstawić przed smażeniem na kilka godzin do lodówki.

Nasza propozycja: Leśna pychotka po 2. roku życia

Do zrobienia ciasta będą ci potrzebne: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki tłustego mleka, 3 łyżki wody, 1 jajko, 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż cienkie naleśniki i odstaw je na kilka minut, żeby ostygły. Rozgnieć widelcem leśne owoce (np. jagody, poziomki), smaruj nimi naleśniki i zwijaj je w rulon. Ubij słodką śmietankę kremową z cukrem waniliowym.

Gotowe naleśniki przyozdób różyczkami z bitej śmietany i jagodami. Do popicia podaj dziecku np. kompot z truskawek.

Odmieniony makaron

Dzieciaki zwykle go lubią i warto to wykorzystać, ponieważ zawiera węglowodany, które dostarczają organizmowi energię. Latem najlepiej połączyć zabawne literki, muszelki, kokardki, sprężynki z lekkostrawnym mięsem, rybami, warzywami, ziołami, oliwą z oliwek. Ugotowany makaron możesz też polać sosem owocowym (wystarczy zmiksować truskawki lub jagody z jogurtem naturalnym). To propozycje dla maluszków powyżej 18. miesiąca życia. Jeśli chcesz przygotować danie dla młodszego smyka, sięgnij po makaron ryżowy (także dla dzieci uczulonych na gluten). Po ugotowaniu jest on bardzo miękki, łatwy do przełknięcia, delikatny w smaku.

Do takiej potrawy możesz dodać np. warzywa ze słoiczka (same lub z dodatkiem mięsa). W wersji na słodko nałóż na porcję makaronu ryżowego deserek owocowy.

Nasza propozycja: Zielono-pomarańczowe spaghetti po 3. roku życia

Przygotuj porcję makaronu spaghetti. Osobno ugotuj kilka różyczek brokułów, garść zielonego groszku i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotowe warzywa wymieszaj z makaronem, a następnie dopraw do smaku. Potem przełóż potrawę do żaroodpornego naczynia i posyp ją startym żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku, w temperaturze ok. 180°C przez ok. 10 minut. Dopilnuj, by ser nie zapiekł się zbyt mocno, bo będzie dla malca ciężkostrawny.

Tuż przed zaserwowaniem smykowi, posyp danie świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas