Przygotuj hiszpańskie gazpacho

Warszawska restauratorka Agnieszka Kręglicka w ramach "Letniego Ogródka INTERIA.PL" opowiedziała o smacznym, pachnącym gazpacho i przygotowała je razem z nami.

Agnieszka Kręglicka
Agnieszka KręglickaINTERIA.PL

Do przygotowania tej potrawy potrzebne są: 4 dojrzałe i pachnące, pomidory, świeży ogórek, papryka, cebula, czosnek, oliwa, ocet winny, sól, świeżo mielony pieprz. - Składnikiem, który dodaje zupie "ciała" jest chleb, najlepiej suchy kilkudniowy, namoczony wcześniej w wodzie. Może to być bułka, ale najlepszy jest stary polski chleb robiony na zakwasie - opowiadała w czasie przygotowania tego dania Kręglicka.

Składniki wrzucamy do naczynia, miksujemy i wstawiamy do lodówki, aby masa się schłodziła. Potem dodajemy jeszcze kawałeczki chrupiącego, świeżego ogórka. Na końcu można dodać też pokrojoną cebulę. - Wcześniejsze jej zmiksowanie może nieść ze sobą niebezpieczeństwo, że gazpacho będzie gorzkie - uczulała restauratorka. Istotnym elementem jest też dodanie kminu rzymskiego, który doda potrawie specyficznego smaku.

Składniki na gazpacho można różnicować i mieszać to, co sami lubimy i mogą być one zmiksowane na gładką masę, lub też można pozostawić mniej roztarte kawałki warzyw.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas