Przysmaki z dżememi pomarańczą

Tak smaczne, że... trudno przestać jeść!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 12-14 sztuk

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 50 g stopionego masła
  • 2 łyżki spirytusu lub octu; dodatkowo:
  • olej
  • dżem truskawkowy
  • pomarańcza
  • cukier puder/lukier

Sposób przygotowania

1. Żółtka i jajka ubij na puszysto. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, drożdże,szczyptę soli, oba cukry,ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus,wyrabiaj 5 min. Nakryj ściereczką i odstaw, by ciasto podwoiło objętość.

2. Rozwałkuj ciasto na 3 cm.Wytnij okrągłe pączki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. Usmaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoto, osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej dżemem zmiksowanym z obraną pomarańczą (wąską końcówką szprycy). Oprósz cukrem pudrem lub polać lukrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje