Przysmaki ze śliwkami

Postaw na owoce sezonowe!

Placek imbirowy z rumem

Składniki:

  • po 25 dag masła i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżki rumu
  • 1 kg śliwek (np. węgierek)

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym oraz imbirem i rumem. Kiedy masa maślana będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj śmietanę i szybko rękoma zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Spód formy wylep ciastem.

Reklama

2. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij i wyjmij pestki. Połówki śliwek pokrój na cząstki. Rozłóż je na placku, owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. godziny. Podawaj np. z dodatkiem bitej śmietany.

Bułeczki z kardamonem

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 dag masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka l40 dag śliwek (np. węgierek)

Krem:

  • 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
  • 2 szkl. mleka

Kruszonka:

  • po 10 dag cukru i masła
  • 18 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

1. Mąkę na ciasto drożdżowe posiekaj z kardamonem cukrem i masłem. Mleko wymieszaj z drożdżami oraz jajkami, dodaj do mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut. Składniki kruszonki zagnieć i wstaw do lodówki.

2. Z ciasta uformuj 16 placuszków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Z proszku budyniowego oraz mleka ugotuj budyń. Śliwki umyj, wydryluj, pokrój na cząstki. Na porcjach ciasta rozłóż ciepły budyń i owoce. Posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w temp. 190°C.

Ciasto z kokosem

Składniki:

  • 30 dag masła
  • 20 dag cukru l
  • 4 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3/4 szkl. drobnych płatków owsianych l
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 8-10 śliwek (np. czerwonych renklod albo 20 mirabelek)

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi. Sypkie składniki porcjami wsyp do ucieranej masy. Wymieszaj mikserem.

2. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ pokrój na duże kawałki i wrzuć je do ciasta. Foremkę do keksów wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz około 50 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje