Psaropiatella

Grillowane owoce morza dla dwóch osób.

Składniki: 8 ośmiorniczek "baby",
2 krewetki black tiger,
8 krewetek obranych,
1 kalmar tuba,
4 małże w muszli,
10 dkg łososia,
30 dkg ryżu złotego ugotowanego,
filiżanka fasoli szparagowej,
filiżanka kukurydzy mrożonej,
filiżanka marchewki karotki,
10 ząbków czosnku,
2 łyżeczki vegety,
łyżeczka masła,
6 liści sałaty dekoracyjnej,
100 ml białego wina,
łyżka mąki,
olej do smażenia kalmara,
2 cytryny do dekoracji

Sos lemoniadowy:

Miksujemy ząbek czosnku, sok wyciśnięty z jednej cytryny i oliwę z oliwek, z dodatkiem szczypty soli i pieprzu białego oraz dwóch gałązek świeżego kopru.

Przyrządzanie:

Na maśle podsmażamy warzywa wraz z dwoma pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Przyprawiamy vegetą, dodajemy ugotowany ryż i smażymy ok. 5 minut. Na rozgrzanym grillu układamy owoce morza (z wyjątkiem kalmara) oraz osiem ząbków czosnku. Po około 5 minutach grillowania polewamy wszystko białym winem. Kalmara kroimy w centymetrowe krążki, obtaczamy je w mące i smażymy zanurzone całkowicie w tłuszczu ok. 5 minut.

Półmisek wykładamy sałatą. Na środek wsypujemy ryż, a na nim układamy zgrillowane owoce morza i czosnek. Polewamy całość sosem lemoniadowym i dekorujemy gwiazdami z cytryny. Półmisek podajemy na kamieniu podgrzanym w piecu.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas