Ptysie z bitą śmietaną

Domowe smakują najlepiej!

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g kostki do pieczenia np. Kasia
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Reklama

Nadzienie:

  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 zagęstniki do śmietany (2 x 9 g)

Dodatkowo:

  • papier do pieczenia

Forma:

  • płaska blacha
  • piekarnik: elektryczny z termoobiegiem, rozgrzany do 200 stopni Celcjusza

Przygotowanie:

1. W rondlu zagotuj wodę z Kasią i odrobiną soli. Do wrzącej wody wsyp mąkę i gotuj na małym ogniu, energicznie mieszając do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj. Gdy ciasto lekko przestygnie, wymieszaj je mikserem, wbijając do niego kolejno jajka.

2. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub zwiniętego z pergaminu rożka ze ściętym końcem i wyciskaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże ptysie. Zachowaj odległość między ciastkami, bo podczas pieczenia znacznie podrosną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celcjusza, aż staną się suche i rumiane. Pamiętaj, aby przez pierwsze 10 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.

3. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Upieczone i wystudzone ptysie przekrój w poprzek i nadziej bitą śmietaną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje