Ptysie z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Te słodkości wcale nie mają dużo kalorii, a ich smak jest naprawdę niezrównany.

Ptysie
Ptysie123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Gotuj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. 

2. Wystudzone ciasto zmiksuj z jajkami. Masę nakładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temp. 200 st. C. Śmietanę ubij, dodając cukier puder i orzechy. Brzoskwinie pokrój w plastry. Wystudzone ptysie przekrój na połowy, przełóż bitą śmietaną i brzoskwiniami. Cukier wsyp na patelnię, podgrzej, wlej wodę i wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, za pomocą widelców nabieraj ją i nakładaj na wierzch ptysiów, robiąc nitki.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas