Ptysiowe drobiazgi
Na słodko.
Smacznego123RF/PICSEL
- 50 g masła lub margaryny,
- 1 niepełna szklanka mąki,
- 2-3 jajka.
Krem: - opakowanie śmietanki kremówki,
- 1 opakowanie śmietanki fix,
- 2 łyżki wiśniówki.
Przygotowanie:
W rondelku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Dodać mąkę, zagotować, intensywnie mieszając. Odstawić. ostudzić. Dodać jajka, ucierać. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać na blachę oprószoną mąką małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec około 20 min w temp. 220 stopni. Ubić śmietankę, dodać wiśniówkę. Ptysie przekrawać, napełniać śmietanką. 1 porcja - 450 kcal
Czas przygotowania: 50 minut