Pucharki z sorbetem brzoskwiniowym

Smaczny deser owocowy

Składniki dla: 4 porcji

Składniki - ryż

  • 20 dag ryżu
  • litr mleka
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • laska wanilii lub szczypta cukru waniliowego

Składniki - sorbet

  • duża puszka brzoskwiń
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Ryż gotuj na mleku 20 minut, odcedź na sitku. Dodaj do niego masło, cukier, wanilię lub cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj, nałóż do pucharków. 

2. Wodę z cukrem wymieszaj, podgrzej. Owoce odcedź z zalewy, zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i ciepły syrop z cukru. Ponownie zmiksuj. Sorbet wstaw do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmij go i wymieszaj, aby pozbyć się kryształków lodu. Czynność powtórz kilkakrotnie. Nakładaj gałki do pucharków. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje