Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Z mielonego mięsa.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 60 dag mieszanego mielonego mięsa,
- 25 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa kajzerka,
- pół szklanki mleka,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- 2-3 łyżki startego żółtego sera,
- 1 szklanka śmietanki 9 proc.,
- 3-4 łyżki mąki,
- 6 łyżek oliwy,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Mięso przełóż do miseczki. Dodaj uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz ser. Wbij jajko. Przypraw. Wyrób gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące. Pulpety obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. W rondelku rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć kostki cebuli, mieszając usmaż na szklisto. Do cebuli dołóż plasterki pieczarek. Smaż razem kilka minut. Wlej bulion. Przypraw do smaku. Całość zagotuj. Do rondelka z pieczarkami włóż usmażone pulpeciki. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do garnka wlej śmietankę wymieszaną z mąką. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje, ew. ponownie przypraw do smaku.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje