Pulpeciki z makaronem

Pomysł na szybki obiad.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- opakowanie makaronu wstążki,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- 40 dag mięsa mielonego,
- jajko,
- zioła prowansalskie,
- 2 łyżki bułki tartej,
- puszka krojonych pomidorów

Przygotowanie:

Posiekaj cebulę i czosnek. Jeną cebulę dodaj do mięsa, wbij jajko, dosyp bułkę tartą, dodaj 1-2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę mięsną. Formuj z niej maleńkie kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i szybko obsmaż na oleju. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj. W rondelku na łyżce oleju zeszklij resztą cebuli i czosnek. Dodaj pomidory wraz z zalewą. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami prowansalskimi, gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Włóż do niego pulpeciki, podgrzej w sosie. Makaron odcedź. Po porcji przełóż na talerz, polej sosem z pulpecikami. Możesz posypać bazylią i startym parmezanem.
Czas przygotowania; 45 min, 468 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: makaron | mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje