Pulpety drobiowe

Aktualizacja

Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosu pomidorowego smakują wyśmienicie, dosłownie rozpływają się w ustach. Mogą nawet zastąpić dwa dania. Pulpety drobiowe smakują zwłaszcza dzieciom!

Pulpety z indyka są bardzo delikatne w smaku
Pulpety z indyka są bardzo delikatne w smakuINTERIA.PL

Pulpety drobiowe:

Wywar: 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety z indyka, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.

3. Pulpety z indyka podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy koperkiem. Pulpety z indyka są gotowe!

Zobacz też przepis na pulpety z indyka w białym winie

Jeśli szukasz więcej inspiracji, przetestuj ten przepis na pulpeciki z mięsa mielonego oraz pulpety w sosie pomidorowym

* * *

Zobacz więcej:

Delikatne pulpety z indyka - taki sposób na obiadInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas