Pulpety w sosie pomidorowym

Pomysł na sycący obiad.

Makaron z pulpecikami z mięsa mielonego
Makaron z pulpecikami z mięsa mielonego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 dag mięsa mielonego cielęcego
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka bazylii
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag startego parmezanu
  • pół łyżeczki oregano
  • kolendra
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Połącz mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, kolendrę. Wyrabiaj. Z masy formuj kulki, smaż na rozgrzanym oleju.

2. Pulpety zalej szklanką wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj kwadrans. Dodaj pomidory z puszki, czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Duś jeszcze 10 minut. Pulpety podawaj z makaronem.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas