Pulpety z kaszy gryczanej

Z pieczarkami.

Składniki na 4 porcje:

- szklanka kaszy gryczanej,
- łyżka masła,
- 30 dag pieczarek,
- 3 jajka, sos sojowy,
- sól, pieprz, otręby do obtaczania,
- olej do smażenia, kilka liści sałaty,
- łyżka oliwy,
- łyżka posiekanej natki,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 pomidory,
- biała cebula,
- łyżka octu winnego

Przygotowanie:

1. Kaszę zalej 2 szklankami posolonego wrzątku. Ugotuj pod przykryciem z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa.
2. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce, uduś na pozostałym maśle. Połącz z kaszą, dodaj 2 jajka i natkę, przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki. Maczaj w ostatnim roztrzepanym jajku, panieruj w otrębach. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
3. Pomidory i ogórka drobno pokrój, dodaj posiekaną cebulę. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą i octem. Na liściach sałaty układać po porcji pulpetów i sałatki. Skrop sosem sojowym.

Dowiedz się więcej na temat: kasza gryczana | kasza | potrawy wegetariańskie

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje