Puszyste placuszki z morelami

Smaczna przekąska w sam raz na letni piknik.

Składniki:

  • 2 jajka, sól
  • 150 ml mleka
  • 12 dag mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2,5 dag cukru kryształu
  • 8 moreli
  • olej
  • cukier puder

Przygotowanie:

1. Żółtka rozkłóć z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ubite białka z cukrem. Morele sparz, obierz, przekrój na połówki, usuwając pestki.

Reklama

2. Patelnię posmaruj cienko olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smaż 2-3 minuty. Po tym czasie na środku każdego placuszka ułóż połówkę moreli. Przełóż na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje