Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią

Czekolada i wiśnia to duet idealny na walentynki. Słodycz czekolady i subtelna kwaśność wiśni uzupełniają się w puszystym musie czekoladowym. Mini deser osłodzi każdą randkę.

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli
  • 100g soczystej wiśni np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy czekoladowej i mieszamy drewnianą łyżką.
2. Na koniec wsypujemy soczystą wiśnię i ponownie delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do szklaneczek i wstawiamy do lodówki minimum na godzinę. Dekorujemy wiśniami, startą czekoladą oraz listkiem mięty.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje