Pyszna tarta

Nic tak nie smakuje jak świeżo upieczona tarta! Polecamy ją na obiad lub na kolację.

Smakuje doskonale
Smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Mąkę, łyżkę śmietany, jajko, proszek do pieczenia i 5 łyżek masła dokładnie połącz i zagnieć gładkie ciasto. Przełóż je do formy, oblepiając również jej brzegi.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. Pora umyj i pokrój w grube talarki. Na patelni rozgrzej olej z resztą masła. Wrzuć por i cały czas mieszając, zeszklij. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykryj i duś na małym ogniu kilka minut. Po czym wyłóż na podpieczony spód.

W tym czasie pozostałe jajka, dokładnie rozmieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą zalej farsz i obficie posyp serem. Tartę ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Danie podawaj na ciepło polane sosem śmietanowo-czosnkowym. 

Tarta ze szpinakiem - najszybszy przepisInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas