Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

Aktualizacja

Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!

Sernik z rodzynkami
Sernik z rodzynkami123RF/PICSEL

Sernik waniliowy z rodzynkami

Sposób przygotowania

1. Kaszę jaglaną przelej na sitku wrzącą wodą. Potem zalej w garnku 6-7 łyżkami zimnej wody i ugotuj do miękkości. W tym czasie rodzynki przebierz i namocz w herbacie. 

2. Banany obierz, pokrój na kawałeczki. Do malaksera włóż ser, wystudzoną kaszę jaglaną oraz banany. Dodaj jogurt. Wsyp kaszę mannę. Wlej zapach waniliowy do ciasta. 

3. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do składników w malakserze. Całość zmiksuj na gładką masę. Rodzynki dobrze osącz, osusz i dodaj do masy serowej. 

4. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka delikatnie domieszaj do masy serowej. Przelej ją do formy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 180 st. 

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Biszkopt
Biszkopt123RF/PICSEL

Biszkopt migdałowy

Sposób przygotowania

1. Morele przelej na sitku wrzątkiem. Osusz je i pokrój w kosteczkę. Jajka ubij na parze razem z ksylitolem. Zdejmij z kąpieli wodnej. Przestudź, ciągle mieszając. Potem masę jajeczną połącz z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Domieszaj zapach migdałowy oraz morele. 

2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 3 Biszkopt wystudź. Przed podaniem ciasto możesz oprószyć ksylitolem wymieszanym z wanilią.

Keks
Keks123RF/PICSEL

Keks daktylowy

Sposób przygotowania

1. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na godzinę do namoczenia. Kiedy spęcznieją, osącz je na sitku i wystudź. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach. 

2. Daktyle włóż do malaksera. Dodaj jabłko, obrany banan i jajka. Całość zmiksuj na gładką masę. Porcjami domieszaj do niej obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem. Zmiksuj masę. Na koniec dołóż orzechy. 

3. Ciasto przełóż do foremki (11 x 25 cm). Wierzch posyp płatkami owsianymi. Piecz 50 min w temp. 180 st.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas