Pyszne leczo

Leczo to pochodzące z kuchni węgierskiej proste danie z papryki, cebuli i pomidorów. Cieszy się popularnością w Polsce, Czechach, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Austrii i Izraelu. Leczo można podawać z ryżem, pieczywem lub solo.

Leczo jest pyszne i sycące
Leczo jest pyszne i sycąceINTERIA.PL

Leczo - przygotowanie

1. Przygotować warzywa: cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w paski, cukinię w kostkę, pieczarki w plasterki.

2. Na patelni rozgrzać olej, dodać  pokrojony w kostkę boczek, smażyć 5 minut, dodać cebulę, smażyć kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pieczarki i paprykę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć aż warzywa lekko zmiękną.

3. Całość przełożyć do większego garnka, dodać cukinię, pomidory z puszki oraz przyprawy: rozmaryn, słodką i ostrą paprykę, pieprz oraz sól, zagotować.

4. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić pod przykryciem 30 minut.

5. Podawać na ciepło z pieczywem lub ryżem.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz również:

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas