Pyszne naleśniki

Wszystkie dzieci uwielbiają naleśniki. Możesz zrobić je w wersji tradycyjnej, albo też uformować z nich zabawne kształty. Smakują doskonale!

Dzieci uwielbiają naleśniki. Wypróbuj koniecznie nasz przepis.
Dzieci uwielbiają naleśniki. Wypróbuj koniecznie nasz przepis. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

Na naleśniki:

  • 12 dag mąki pszennej
  • 325 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 15 dag sera białego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 3-4 łyżeczki cukru

Ponadto:

  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • jagody, porzeczki lub rodzynki
  • czerwona i zielona polewa owocowa

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Wbij jajka, wlej mleko oraz śmietankę, zmiksuj. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 60 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.

2. Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Na talerzu rozłóż 4 naleśniki tworząc z nich skrzydełka. Na środku pomiędzy naleśnikami ułóż połówki brzoskwiń tworząc tułów i głowę. Z owoców lub rodzynek zrób oczy, czerwoną polewą narysuj czułki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 350 kilokalorii

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas