Pyszne placki ziemniaczane. Takie jak u mamy!

Bardzo prosty przepis na placki ziemniaczane, które wszyscy kochają. Wolisz jeść je na słodko czy na słono? Nieważne, jak wybierzesz - w tym przepisie placki ziemniaczane będą smakować wspaniale w każdej wersji!

Placki ziemniaczane to pyszne danie na obiad lub kolację. Smakuje każdemu!
Placki ziemniaczane to pyszne danie na obiad lub kolację. Smakuje każdemu!Picsel123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i umyj. Połowę zetrzyj na grubych oczkach, a połowę na małych oczkach. Odsącz z nadmiaru wody na sitku - wtedy placki ziemniaczane będą chrupiące.

Do masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę startą na tarce, jajka, mąkę oraz sól i pieprz.

Smaż niewielkie porcje ciasta na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podawaj placki ziemniaczane od razu z wybranymi dodatkami: cukrem, keczupem lub sosem grzybowym. Możesz jeść je też bez niczego. Innym pomysłem są placki ziemniaczane z niespodzianką.

Szukasz więcej inspiracji? Oto przepis na placki ziemniaczane po żydowsku

Lubisz kulinarne eksperymenty? Sprawdź przepis na serowe placki ziemniaczane

* * *

Zobacz więcej:

"Ewa gotuje": Schabowy z kościąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas