Pyszne posiłki na cały tydzień

Zaplanuj menu i ciesz się codziennie smacznymi potrawami!

Roladki z cukinii
Roladki z cukinii123RF/PICSEL

Roladki z cukinii

Sposób przygotowania

1. Umyte cukinie pokrój na cienkie paski. Zasyp solą i odstaw, by lekko zmiękły. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pieprzem. Plastry cukinii opłucz i ułóż na blasze. Przy pomocy pędzelka posmaruj je marynatą. Piecz 15 minut w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią. 

2. Szpinak opłucz, oderwij łodyżki, smaż na oliwie z ząbkiem czosnku, aż odparuje. Lekko zmiksuj, odlej nadmiar soku, dodaj sól, pieprz, sok z cytryny. Papryki i suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Każdy plaster cukinii posmaruj szpinakiem, ułóż sałatę, pomidory i papryki, zepnij wykałaczkami. Podawaj z jogurtem czosnkowym i tostami z żółtym serem.

Prosty przepis na faszerowaną cukinięInteria Kulinaria
Zapiekane warzywa
Zapiekane warzywa123RF/PICSEL

Brokuły pod beszamelem

Sposób przygotowania

1. Brokuł i kalafior pokrój w różyczki. Opłucz i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Makaron ugotuj al dente. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlewaj mleko, mieszając cały czas, by sos zgęstniał. Przypraw. 

2. W brytfance ułóż makaron, brokuł i kalafior. Zalej sosem beszamelowym, posyp startym parmezanem i tymiankiem. Piecz 15 minut. w temp. 180 st. C. 

Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły? Interia.tv
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Sałatka z jajkiem

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz, porwij, dodaj do jajek. Pomidory zalej wrzątkiem, pozostaw na minutę. Włóż pod zimną wodę, natnij skórki i ściągnij je. Pokrój w ósemki i dodaj do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do całości razem z plasterkami ogórka i oliwkami. 

2. Łososia skrop olejem i sokiem z cytryny. Przypraw solą i piecz w folii aluminiowej około 15 minut w temp. 180 st. C. Pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj z oliwą, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z pieczywem czosnkowym.  

Sałatka z karczochów z jajkiemInteria Kulinaria
Pieczone warzywa
Pieczone warzywa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kalafiora pokrój. Wymieszaj oliwę z solą, pieprzem ziołowym, wędzoną papryką, czosnkiem granulowanym, cukrem pudrem i szczyptą kminu. Kalafior obtocz w marynacie, piecz 20 minut w temp. 180 st. C. 

2. Rozgrzej olej i zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku, groszek, pomidorki, pokrojoną paprykę, czerwoną kapustę, marchewkę. Podduś. Kalafior wyłóż na półmisek, obłóż warzywami. Przypraw. 

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa123RF/PICSEL


Zupa cebulowa

1. Wołowinę zalej 2 litrami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny, dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny. 

2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion. 

3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż bułkę, posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C. 

Polędwica wieprzowa
Polędwica wieprzowa123RF/PICSEL

Polędwica wieprzowa

2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Groszek wymieszaj z dwiema fasolami, rzepą pokrojoną w słupki.

Papryka faszerowana
Papryka faszerowana123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

1. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabniając je widelcem. Pod koniec smażenia przypraw, wymieszaj. Na osobnej patelni podsmaż drobno posiekane pieczarki. Ryż, mięso i pieczarki delikatnie wymieszaj. 

2. Papryki umyj, odkrój czubki, usuń pestki. Wypełnij farszem i posyp z wierzchu startym na tarce serem żółtym i koperkiem. Wypełnione papryki przełóż do brytfanny. Na dno wylej około pół szklanki wody. Naczynie przykryj pokrywką, piecz 30 minut w temp. 180 st. C 

Zupa cebulowa - francuska zupa z grzankamiInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas